برپایی نمایشگاه قرآن، گامی اساسی در مهجوریت زدایی قرآن
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم گفت: برگزاری نمایشگاه های قرآن و عترت و برنامه های فرهنگی قرآنی کارآمدترین رفتار فرهنگی برای مهجوریت زدایی از قرآن و عترت است

به گزارش روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی، مجتبی نوروزی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم مشهد و پژوهشگر قرآن، در حاشیه هجدهمین نمایشگاه قرآن و عترت مشهد در خصوص نزول قرآن و اختلاف قرائتها اظهار داشت: قرآنی که بر پیامبر (ص) نازل شد، تنها یک قرائت واحد داشت و آن هم همان قرائت متواتری است که امروز در دست ماست. این قرآن در سراسر جهان اسلام به صورت یکسان وجود دارد و تفاوتی در متن آن دیده نمیشود.
وی با اشاره به نحوه ثبت قرآن در زمان پیامبر (ص)، افزود: در آن زمان، مردم قرآن را به صورت شفاهی از پیامبر میشنیدند و نسخههایی از قرآن نیز در خانه ایشان نگهداری میشد. با توجه به نبود امکانات نوشتاری پیشرفته، قرآن بر روی پوست حیوانات، سنگها و چوبها نوشته میشد و خط آن نیز ابتدایی و بدون نقطه و اعراب بود. این موضوع در آن زمان مشکلی ایجاد نمیکرد، زیرا مسلمانان قرآن را حفظ میکردند، اما با گسترش اسلام و افزایش تعداد مسلمانان غیرعرب، نیاز به نقطهگذاری و اعرابگذاری احساس شد.
نوروزی در خصوص اختلاف قرائتها توضیح داد: اختلاف قرائتها پس از زمان پیامبر (ص) و به دلیل نبود نقطه و اعراب در نوشتار قرآن به وجود آمد. این اختلافات ناشی از نحوه خواندن متن قرآن بود و نه تفاوت در خود قرآن. در قرن چهارم هجری، ابنمجاهد هفت قرائت معتبر را انتخاب کرد که هر کدام دو راوی داشت و به همین دلیل به آنها قرائتهای هفتگانه یا چهاردهگانه گفته میشود. اما باید توجه داشت که این قرائتها تفاوتی در سورهها و آیات قرآن ایجاد نمیکنند و تنها در نحوه تلفظ برخی کلمات اختلاف دارند.
وی تأکید کرد: قرآن تنها یک قرائت واحد دارد که به صورت متواتر از نسلی به نسل دیگر منتقل شده و امروز در دست ماست. قرائتهای دیگر که در کتابها ثبت شدهاند، تنها نحوه خوانش برخی افراد در طول تاریخ بوده و هیچگاه به عنوان قرائت رسمی قرآن پذیرفته نشدهاند.
نوروزی در ادامه به موضوع مهجوریت قرآن در زندگی مسلمانان اشاره کرد و گفت: متأسفانه قرآن در میان بسیاری از مسلمانان مهجور واقع شده است. ما قرآن را به یک کالای لوکس تبدیل کردهایم و تنها در مناسبتهای خاص مانند ماه رمضان یا مراسمهای مذهبی به آن توجه میکنیم. این در حالی است که قرآن باید در زندگی روزمره ما جاری و ساری باشد و به آن مراجعه کنیم تا راهحل مشکلات خود را در آن بیابیم.
وی خاطرنشان کرد: برای رفع مهجوریت قرآن، همه ما مسئولیت داریم. سازمانهای فرهنگی، تبلیغی و قرآنی باید برنامهریزیهای لازم را انجام دهند تا مردم بیشتر با قرآن انس بگیرند. همچنین هر یک از ما باید در خانواده خود شروع به تلاوت و عمل به قرآن کنیم تا این کتاب آسمانی به بخشی جداییناپذیر از زندگیمان تبدیل شود.
نوروزی در پایان گفت: قرآن تمام نیازهای زندگی ما را در خود جای داده است، اما ما به سراغ آن نمیرویم. اگر بخواهیم قرآن وارد زندگیمان شود و در متن اصلی آن قرار گیرد، باید همه دست به دست هم دهیم و تلاش کنیم تا قرآن از مهجوریت خارج شود و جایگاه واقعی خود را در زندگیمان پیدا کند.
وی تصریح کرد: نمایشگاه قرآن میتواند در ترویج و ورود قرآن به زندگی ما کمک موثری باشد.
گفتنی است: هجدهمین نمایشگاه بینالمللی قرآن و عترت مشهد مقدس از 13 لغایت 20 اسفند ماه 1403، در مرکز دائمی نمایشگاه های آستان قدس رضوی واقع در پارکینگ شماره یک یا ورودی باب الجواد حرم مطهر رضوی از ساعت 19 تا 23 برگزار میشود و فرصتی است برای زائران و مجاوران تا از دستاوردهای قرآنی و فرهنگی بهرهمند شوند.